ΑΘΗΝΑ 2004

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΑΜΠΑΔΗΔΟΔΡΟΜΙΑ

  Η σωστή και άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας. Είναι το στοίχημα με τον σύγχρονο και άκρως απαιτητικό κόσμο και την ιστορία των αγώνων. Και θα κριθούμε όχι μόνο στο σύνολό μας, σαν Έθνος, σαν φυλή, αλλά και σαν άτομα μεμονωμένα.

Θα κριθούμε για το αν τα δάκρυα του 1996 που κύλησαν στα μάτια όλων μας όταν δεν αναλάβαμε τότε εμείς τους αγώνες, ισοφαρίζονται με αυτά της χαράς, της ευτυχίας και της υπερηφάνιας που έτρεξαν όταν ο Σάμαρανκ ανακοίνωσε τη λέξη «ATHENS».

Σ’αυτό το στοίχημα εμείς οι Πλοίαρχοι δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Η πορεία της ιερής φλόγας που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, ημέρα σημαδιακή και επετειακή, απο τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας για να φτάσει στα πέρατα της γής, θα έχει και μια άλλη πορεία μέσα απο τα πλοία μας. Μια πορεία δύσκολη, πιο επίμονη, μα συνάμα χρήσιμη και αποτελεσματική.

Σε κάθε λιμάνι που θα προσεγγίζουμε μικρό ή μεγάλο, νύχτα ή μέρα, πρέπει να υπενθυμίζουμε οτι είμαστε φορείς μιας ιδέας πανανθρώπινης που γαλούχησε γενιές και γενιές και αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της μετέπειτα εξέλιξης του πολιτισμού. Σ’αυτό το κήρυγμα, σε αυτή την αποστολή που καλούμεθα να φέρουμε σε πέρας, δεν είμαστε αδιάφοροι και  ξένοι. Επιφορτισμένοι δεν είναι μόνο οι Έλληνες πολιτικοί ή οι Έλληνες διοργανωτές, είμαστε όλοι, απ’όποιον κλάδο κι αν προερχόμαστε. Πόσο μάλλον εμείς οι Έλληνες Πλοίαρχοι που η παντοδυναμία της θάλασσας και το επάγγελμα που υπηρετούμε μας προσφέρει ορίζοντες ανοικτούς, προσπελάσιμους. Μας φέρνει σε επαφή με διαφορετικές φυλές και άγνωστες κουλτούρες. Όπως χρόνια ολόκληρα «οιωνοί πρέσβεις» του Ελληνικού πνεύματος, του Ελληνικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας, έτσι και τώρα, θα γίνουμε ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ όχι μόνο της Ολυμπιακής ιερής φλόγας που θα καίει με τα λόγια και τις πράξεις μας, αλλά και του Ολυμπιακού πνεύματος και της φιλοσοφίας που εκπορεύεται μέσα απ’αυτό.

* * *

Οι αιώνιοι στίχοι του Παλαμά για το «Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο του ωραίου του μεγάλου και τ’αληθινού....» πρέπει να ακουστούν σε κάθε λιμάνι, σε κάθε μέρος που επισκέπτεται ο Έλληνας Πλοίαρχος και να γνωρίσουν όλοι για την σύγχρονη Ελλάδα. Για τη μικρή χώρα με την πλούσια παράδοση που ανέλαβε μια τόσο μεγάλη αποστολή όπου « η μεγαλοσύνη δεν μετριέται με το στρέμμα...»

Κρίνεται επομένως αναγκαίο να αναλογιστούμε όλοι την ευθύνη που φέρουμε και να κατανοήσουμε οτι πρόκειται για μια αποστολή που δεν είναι ούτε πανηγύρι πολυπληθές, ούτε μια εκδήλωση πολύπλοκη. Ούτε βεβαίως υπόθεση των πολυεθνικών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι μην έχοντες να πούν κάτι το ουσιώδες. Είναι μια πρόκληση που ανεξάρτητα απο την επιτυχία της, τιμά τους αγώνες αφού διενεργούνται στην ίδια αυτή χώρα που τους γέννησε.

Η αδιάλειπτη προσπάθεια για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ζωής μας στη στεριά και στα καράβια, η διατήρηση αυτού, η ευγενής άμιλλα, οι διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, το συναδελφικό πνεύμα απαλλαγμένο απο προκαταλήψεις και στείρες διακρίσεις παντός είδους, το ήθος, ο σεβασμός, το μεγαλείο της ψυχής και το αδέκαστο του χαρακτήρα, είναι μερικά απο τα στοιχεία που πλαισιώνουν το Ολυμπιακό ιδεώδες. Στοιχεία, που επιβάλλεται να καλλιεργήσουμε ως γνήσιοι θεματοφύλακες της μακρόχρονης Ελληνικής παράδοσης με τόλμη, ουσία και αποφασιστικότητα.

Διαγράφοντας μια τέτοια πορεία μέσα στο χρονοδιάγραμμα της ιστορίας, γίνεται προσεγγίσιμη και εμπράγματη η κοινωνία που όλοι οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία που θα επικρατεί αλληλεγγύη, συνεννόηση, ειρηνική συνύπαρξη και μετουσίωση της ανθρώπινης αξίας, μέσω της σύμπνοιας και της συναδέλφωσης των λαών.

-Καλά Ταξίδια & Καλή   Επιτυχία                                                                                                                                                     

Ε.ΚΟΥΖΙΛΟΣ