ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ ΕΔΩ

Του Ευαγγέλου Κούζιλου
Προέδρου ΠΕΠΕΝ

Την ώρα που η ΠΛΟΙΑΡΧΙΚΗ ΗΧΩ ετοιμάζονταν για το τυπογραφείο ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως ανακοίνωνε τη σύνθεση της νέας Κυβερνήσεως.

Δεν είναι σκοπός ή πρόθεσή μας να σχολιάζουμε τα όσα συνήθως ακούγονται σε ανάλογες καταστάσεις.

Κάνουμε όμως μια μικρή εξαίρεση και απευθύνουμε ένα χαιρετισμό στον κ. Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ, νέο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και του απευθύνουμε ένα ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στην οικογένεια της Μεγάλης Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας που ελπίζουμε όλοι μας ότι θα γίνει και μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο, ανάλογο με το μέγεθος της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Ας μας επιτραπεί κ. Υπουργέ, έως ότου σας καλωσορίσουμε και με επίσκεψη στο Υπουργείο, έτσι βιαστικά, αλλά με απόλυτη ειλικρίνεια να σας πούμε που έχουμε μείνει γιατί όλα έχουν συνέχεια, εξ’ άλλου το γνωρίζετε.

- Έχουμε μείνει λοιπόν, με ένα προβληματισμό για την μεγάλη έλλειψη Πλοιάρχων. Πλοιάρχων που είναι απαραίτητοι για την επάνδρωση των πλοίων μας, την συνέχιση της λαμπρής μέχρι τώρα πορείας της Ναυτιλίας μας και την διατήρηση της στη θέση της κορυφής, της μόνης που της πρέπει (και το χειρότερο κύριε Υπουργέ, είναι ότι οι νέοι δεν έρχονται και πρέπει να δούμε τι φταίει. Μήπως κάτι δεν γίνεται σωστά;)

- Έχουμε μείνει στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της αναπροσαρμογής των απαράδεκτων συντάξεων και εφ’ άπαξ παροχών (αλήθεια, ξέρετε τι δίνουμε και πόσα παίρνουμε; Σίγουρα θα εκπλαγείτε και θα φωνάξετε ότι δεν είναι δυνατόν. Η φωνή όμως δεν φτάνει. Θέλει και κάτι άλλο)

- Έχουμε μείνει σύμφωνοι ότι ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει σύντομα και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές συνθήκες. Συνθήκες εξαιρετικά απαιτητικές και άκρως ανταγωνιστικές. (Αλήθεια γιατί να έλθει ο νέος όταν το τοπίο είναι τόσο ομιxλώδες. Και η ομίχλη στη Ναυτιλία είναι άτιμο πράμα)

- Έχουμε μείνει στην όσο δυνατόν ταχύτερη βελτίωση των λιμανιών της χώρας, νησιωτικής κυρίως, και ηπειρωτικής ώστε να μπορούν να δέχονται όλα τα πλοία μας συμβατικά, σύγχρονα ταχύπλοα και γενικά κάθε κατηγορίας. (Σίγουρα έχετε ταξιδέψει και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις συνθήκες των λιμανιών μας)

- Έχουμε μείνει στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας, του ΚΙΝΔ, ώστε να μη βλέπουμε Πλοιάρχους να σύρονται, να διασύρονται, να φυλακίζονται, ώστε να φανεί πλέον ότι αναφερόμαστε σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή και ευνομούμενη χώρα. (Είμαι βέβαιος ότι έχετε δει σχετικές εικόνες και έχετε φρίξει)

- Έχουμε μείνει στα πρώτα βήματα της επανάκαμψης των πλοίων στην Ελληνική Σημαία, στη λήψη κάποιων μέτρων που αυτά μόνα τους δεν αρκούν ενώ τα υπόλοιπα καθυστερούν υπέρμετρα (σίγουρα γνωρίζετε ότι και οι ρυθμοί που μας χαρακτηρίζουν σαν Κράτος δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί )

- Έχουμε μείνει ότι τον τελευταίο χρόνο το συνάλλαγμα που εισέρρευσε ( απόλυτα καθαρό) στην χώρα μας από την ποντοπόρο ναυτιλία, είναι τόσο που από μόνο του αντιπροσωπεύει το 38% του συνόλου των εξαγωγών μας (και όπως πολύ καλά καταλαβαίνεται είναι τεράστιο σαν νούμερο, αντιπροσωπεύει πολλά Δις δολάρια και σε εποχή όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ναυτιλία. Φανταστείτε όταν βελτιωθούν πόσο μεγαλύτερο μπορεί να γίνει)

- Έχουμε μείνει για πολλά πράγματα είτε στην αρχή, είτε ενδιάμεσα, όχι όμως στο τέλος. Και πρέπει να φτάσουμε σύντομα σε αυτό, διότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυλάει γρήγορα και η άλλοι τρέχουν ( γνωρίζετε σίγουρα ότι η Ναυτιλία μη έχοντας εθνικές μεταφορές πρέπει να κινείται διεθνώς σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και οι ανταγωνιστές μας τρέχουν, θα είναι κρίμα να μας ξεφύγουν. Θέλει βοήθεια και όχι δυσκολίες)

- Έχουμε μείνει σταθερά στην πρώτη θέση της Ε.Ε. και στις πρώτες παγκοσμίως και είμαστε σεβαστοί σ’ όλο τον κόσμο για τη Ναυτιλία μας και ακουγόμαστε με σεβασμό. (παρ’ όλο όπως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό κάνει πολλούς να μας βλέπουν με ένα μάτι)

Κύριε Υπουργέ, σίγουρα βήματα έχουν γίνει, θα έλεγα αρκετά, σίγουρα όμως χρειάζονται κι άλλα. Αυτό όμως που είναι απαραίτητο για να έχουν επιτυχία, είναι ότι πρέπει να γίνονται με ταχύτητα, με σκέψη και βεβαίως με συζήτηση και με συναντήσεις με όλους τους φορείς. (Ο διάλογος όπως γνωρίζετε όταν είναι καλοπροαίρετος και όχι κατευθυνόμενος μόνο θετικά στοιχεία έχει)

Εμείς σαν Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων πάντοτε θα ζητάμε να συζητάμε. Τα όποια αιτήματά μας θα είναι γραμμένα απλά, χωρίς αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, χωρίς σχέση με παλαιομοδίτικα και ξεπερασμένα μοντέλα. Και επειδή θα είναι “απλά”, θα είναι και εφαρμόσιμα και άμεσα εκτελεστά, είτε έτσι, είτε αλλιώς ότι και αν σημαίνει αυτό.

Κύριε Υπουργέ, καλώς ήλθατε στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι.

Ε. ΚΟΥΖΙΛΟΣ