ΓΛΑΣΤΡΕΣ – ΜΑΪΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΙ ΞΕΡΟΛΕΣ

ή  “The travelling players” 

Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες ενός σκηνικού γνωστού όχι μόνον σ’εμάς αλλά και σ’ολους τους Έλληνες.

Με αφορμή ένα θλιβερό περιστατικό που κατέληξε σ’ένα ναυάγιο και το χειρότερο, δύο συνάνθρωποι μας, φίλοι, επισκέπτες της χώρας μας και των νησιών μας, αγνοούνται, χάριν της απίστευτης τεχνολογίας παρακολουθήσαμε LIVE , έντρομοι, με κομμένη την ανάσα, αλλά και προσευχόμενοι για την ζωή των επιβαινόντων, να παίζεται ένα θέατρο, που λίγο πολύ το έχουμε ξαναδεί. Με συνοπτικές διαδικασίες στήθηκε, ευτυχώς από λίγους, σκηνικό δικαστικής αίθουσας και εκ του σύνεγγυς (ASAP) όρισαν δικαστές, γραμματείς, ενόρκους και ότι άλλο χρειαζόταν.

Αυτό συνεχίστηκε επί μέρες, σ’ένα αδυσώπητο ανταγωνισμό για το ποιος θα παρουσιαστεί, ποιος ή ποια θα καμαρώσει περισσότερο, ποιος ή ποια θα φροντίσει να ειδοποιήσει φίλους και γνωστούς για να είναι κάπου που να μπορούν να τους παρακολουθήσουν, ποζάροντας, καμαρώνοντας σαν «γύφτικα σκερπάνια».

Θέλετε από ψώνιο, θέλετε από ματαιοδοξία ή και  τρέλα, που ενδεχομένως πιάνει και κατά καιρούς κυριεύει  κάποιους ή  κάποιες για δημοσιότητα ; Να τα δεχτούμε όλα. Άβυσσος η ψυχή μας. Ποτέ δεν ξέρεις 

Κάποιοι όμως έσερναν πίσω τους μια διαδρομή, μια ιστορία. Είχαν μια συνεισφορά, στο χώρο, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία.

Είχαν μια πολύχρονη σχέση με τη θάλασσα, με το πλοίο, με τη Ναυτιλία και τους ανθρώπους. Κάποτε, κάπου είχαν δουλέψει μαζί.

Αυτοί λοιπόν οι κάποιοι, οι περιφερόμενοι, (the travelling players), φρόντισαν το σενάριο (story) με την παρουσία τους, να το εμπλουτίσουν λίγο απ’όλα : με τρόμο και αγωνία, με οικονομικά συμφέροντα και δικαστικούς αγώνες, με προηγμένη τεχνολογία και μαύρα κουτιά, που τελικά είναι πορτοκαλί και οπωσδήποτε με διάφορες αμφιβολίες (suspicion) και τόσα άλλα. Και δεν παρέλειψαν να βάλουν και λίγο γυναίκα, λίγο μυστήριο  (cherchez la femme).

Απο τεχνολογικές γνώσεις δε ; Μη συζητάς : To λιγότερο Extra Master. Αυτοί οι «λαλίστατοι ξερόλες», ξέχωρα όμως από τις όποιες ικανότητες, εμπειρίες, γνώσεις αν θέλετε και ότι άλλο είχαν και φέρουν ένα τίτλο που άρχιζε με Α - - - - - -. Κεφαλαίο. Με τα καμώματα τους, όμως κατάφεραν από εδώ και πέρα  να γράφεται με   α - - - - - -. μικρό. Τι κρίμα.

Γιατί τους αγαπούσαμε, τους σεβόμασταν, τρέφαμε εκτίμηση και πάντα τους χαιρετούσαμε με χαρά.

Φοβάμαι όμως τώρα, ότι όλα αυτά βούλιαξαν μαζί με το SEA DIAMOND στα βαθιά νερά της Καλντέρας. Και ναι μέν η τεχνολογία θα καθαρίσει την πίσσα και την μαυρίλα από τα καύσιμα.

Την μαυρίλα της ψυχής  όμως που έδειξαν δε βρέθηκε ακόμα τρόπος που να την καταπολεμάει.

Τι κρίμα : Και γι’αυτούς και για το πλοίο. Γι’αυτούς που χάθηκαν. Για τη Ναυτιλία μας, τον τουρισμό μας. Για την Ελλάδα ολόκληρη.

Θα τους συναντάμε και δεν θα τους μιλάμε έστω και με α μικρό 

 Θα αλλάζουμε πεζοδρόμιο και θα στρίβουμε στενό.

Υ.Γ. Κάθε story έχει και την ευχάριστη πλευρά του (fun). Ο τύπος που τα ήξερε όλα, αλήθεια πού και πότε Πλοιάρχευσε ;  Σε ποια πλοία και επι πόσο ; Γιατί κάποιοι, της σειράς του, που τον γνώρισαν ή γνωρίζουν τον περιγράφουν σαν ένα τύπο με special talent. Με τις πόσες πέρασε τις εξετάσεις και με πόσο ; Ιδιαίτερα στα θέματα που παρουσιάστηκε σαν expert, δεν έπρεπε να τα πεί απ’ την αρχή ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες ; Αλήθεια, ας μας ξαναπεί πώς αγκυροβολούν στα 240 μ.

Εγώ να τον ρωτήσω. Θα μπορεί να κοιταχτεί στον καθρέπτη; Γιατί σίγουρα δεν θα μπορεί να αντικρίσει Πλοιάρχους, Μηχανικούς, Ναυτικούς, τη μεγάλη ναυτική οικογένεια και τα εκατομμύρια επιβατών.

H απορρύπανση από τέτοιες ρυπογόνες ουσίες είναι δύσκολη, επίμονη, χρονοβόρα. Στο τέλος όμως επιτυγχάνεται.

Ξέχωρα όμως  από τη ρύπανση υπάρχει και η μόλυνση. Και μας μόλυνε.

                                                                                                                                            Ε.ΚΟΥΖΙΛΟΣ

                                                                                                                                         Πρόεδρος ΠΕΠΕΝ