ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΙΑΡΧΙΚΗ ΗΧΩ

Τεύχος ΜΑΡΤΙΟΥ - ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2001 

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ;

  Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα με τους λαθρομετανάστες / λαθρεπιβάτες στο λιμάνι της Πάτρας και τα μέχρι σήμερα μέτρα, θεωρούμε, λίαν επιεικώς, οτι είναι ανεπαρκή και  «χλωμά». Και ενώ από την μεριά των πλοίων γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως και πρακτικώς δυνατόν, η άλλη πλευρά, όποια και αν είναι αυτή, φαίνεται ότι κάπου «μπάζει». Και το χειρότερο  όλων, σε κάθε περίπτωση, την ταλαιπωρία, την καθυστέρηση και όλα τα σχετικά, τα δέχονται ο Πλοίαρχος και το πλοίο. Αυτό όμως είναι άδικο, παράλογο και γιατί όχι και παράνομο. Είτε βρεθούν σε πολλαπλά σφραγισμένο container, είτε σε καλά και επιμελώς κατασκευασμένες κρύπτες, σε κάθε λογής κρύπτες, ο Πλοίαρχος θα απολογηθεί, θα καταθέσει και δυστυχώς, πολλές φορές, θα τιμωρηθεί. Το πλοίο θα καθυστερήσει, οι επιβάτες θα αγανακτήσουν, ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα του θα κινδυνεύσουν δεχόμενοι ακόμη και επιθέσεις από τους παραβάτες.
Μήπως λοιπόν πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα μέτρα και για κάθε κρούσμα οι ποινές να είναι μεγαλύτερες και να αποδίδονται σ’ αυτούς που πραγματικά φταίνε ; Τι να κάνουν και οι αρχές. Μήπως είναι πάρα πολύ λίγοι και ο χώρος και οι συνθήκες φύλαξης και επιτήρησης τόσο μεγάλος και τα διαθέσιμα μέσα ανεπαρκή και ξεπερασμένα ;
Βεβαίως, θεωρούμε ότι η πρόληψη είναι το πλέον πρόσφορο μέσο για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. Αλλά για σωστή πρόληψη χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό, σωστά εκπαιδευμένο για τέτοιες περιπτώσεις και κατάλληλα μέσα.
Θεωρούμε όμως ότι και τα δύο είναι φτωχά και περιορισμένα. Μέχρι όμως να δημιουργηθούν ας σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον Πλοίαρχο, το πλήρωμα του , το πλοίο και σε τελευταία ανάλυση όλους μας.

 Ε.ΚΟΥΖΙΛΟΣ