ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΟΙΑΡΧΙΚΗ ΗΧΩ

Τεύχος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2001

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ !

Η έλλειψη Αξιωματικών είναι αυτό που πρωτίστως πρέπει να απασχολεί όλους μας αν πράγματι θέλουμε η Ναυτιλία μας να διατηρηθεί στη θέση που της πρέπει και είναι η θέση της κορυφής.

Τα λάθη που μας οδήγησαν σ’αυτή την δύσκολη κατάσταση είναι πολλά, απ’όλους και κυρίως από την Πολιτεία η οποία ποτέ δεν μέτρησε τους Πλοιάρχους και τη Ναυτιλία στην πραγματική τους αξία, μέγεθος και προσφορά. Ένα θολό τοπίο, ομιχλώδης με αμφίβολη προοπτική, με πράξεις που απαξίωσαν τον κλάδο (βλέπε χειροπέδες και φυλακίσεις) όταν όλη η παγκόσμια κοινότητα τους χειροκροτεί και με μέτρα κυρίως απο την μεριά της Πολιτείας που αντί να βελτιώνουν ή τουλάχιστον να ακολουθούν τους άλλους κλάδους είναι μερικά απ’ αυτά που συνετέλεσαν στο να απομακρυνθεί ο Έλληνας απο τον χώρο και να δημιουργηθεί αυτό το κενό.

Πρόσκαιρα “κέρδη”, με αμφισβητούμενη αξία που σύντομα απεδείχθη μηδενική και οδήγησε σε αλόγιστη χρήση αλλοδαπών Πλοιάρχων και Αξιωματικών επιδείνωσε το κακό και χρειάζεται σκληρός αγώνας απ’ όλους όμως για να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα.

Και πρώτα απ’ όλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Κακά μοντέλα που δεν επιτρέπουν να ξεφύγουμε απο την πεπατημένη, συντεχνιακές νοοτροπίες απ’ όπου και αν προέρχονται, η λογική του “δος υμίν σήμερον”, μικρός και περιορισμένος ορίζοντας χωρίς βάθος, είναι μερικά απ’αυτά που πρέπει να αποβάλλουμε.

Η δημιουργία μιας σύγχρονης και μοντέρνας πρότασης, πρός το νέο, με ειλικρίνεια και ρεαλισμό μπορεί να γίνει και πειστική και να έχει ελπίδα. Να βoηθήσει.

Δεν πείθεται ο σημερινός νέος με διαφημιστικά “τρύκ” του παρελθόντος, πρόχειρα και κακόγουστα, απο λάθος ανθρώπους, σε λάθος χρόνο και τόπο. Σκηνές με χειροπέδες για να ικανοποιηθούν κάποιοι, πρωτοσέλιδα εφημεριδών, τηλεοπτικά παράθυρα, αναλύσεις “ειδικών”, γλάστρες και άλλα... έκαναν μεγάλο κακό και ο νέος είναι προβληματισμένος, μουδιασμένος.

Η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει δέσμευση για εκσυγχρονισμό γνώσεων, αναβάθμιση, εμπλουτισμό με σύγχρονα εποπτικά όργανα, ικανούς και ικανοποιημένους ναυτοδάσκαλους.

Να περιλαμβάνει την βεβαιότητα οτι στις δύσκολες στιγμές θα έχει στήριξη και βοήθεια μέχρι να ξεπεραστούν και όχι αγανακτισμένος να ρίξει “μαύρη πέτρα” και να μουρμουρίζει “γιατί;”.

Η μείωση της στρατιωτικής θητείας και γιατί όχι η απαλλαγή ( με προϋποθέσεις) θα βοηθήσει σημαντικά καθώς και η αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% (επιτέλους) όπως όλων των Ελλήνων και η αύξηση των εφ’άπαξ παροχών σε επίπεδο όπως των άλλων εργαζομένων. Πώς να έλθει ο νέος όταν ο πατέρας, ο συγγενής, ο γείτονας έτυχε τέτοιας μεταχείρισης στην απομαχία του.

Βρέθηκα σε πολλές τελετές για την έναρξη της νέας χρονιάς. Καλωσορίζω τους νέους σπουδαστές, αυριανούς Πλοιάρχους της μεγάλης μας Ναυτιλίας και τους καμαρώνω. Επέλεξαν ένα αξιόλογο επάγγελμα που θα τους κάνει περήφανους και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κυβερνούν ένα απο τα πολλά πλοία της Ναυτιλίας μας ή θα στελεχώσουν τα γραφεία της Ναυτιλιακής εταιρείας.

Ανησυχώ και προειδοποιώ όμως όλους οτι χωρίς Έλληνες Πλοιάρχους η Ναυτιλία μας θα χαθεί και θα χάσουμε όλοι, κυρίως όμως η Ελλάδα μας. Γι’αυτό πρέπει να ενεργήσουμε σύντομα, τώρα, όλοι μας.

Ε.ΚΟΥΖΙΛΟΣ