Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - 10/04/2021

Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1948. Ήταν Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της "Angelicoussis Shipping Group", εταιρείας που ίδρυσε ο πατέρας του, Αντώνης Αγγελικούσης. Μητέρα του ήταν η Μαρία Παπαλιού.

Απεβίωσε στην Αθήνα, σε ηλικία 73 ετών, στις 10 Απριλίου του 2021.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης εισήλθε στην εταιρεία του πατέρα του το 1973 και ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Angelicoussis Shipping Group” το 1989, μετά τον θάνατο του πατέρα του.
Το 1992 ίδρυσε την “Kristen Navigation” (μετονομάστηκε σε “Maran Tankers Management” το 2009), η οποία ανέλαβε το κομμάτι των tankers, ενώ το επόμενο έτος προχώρησε στις πρώτες παραγγελίες 5 πλοίων capesizes, χύδην φορτίου, από τα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries. Εκείνη την εποχή ήταν τα μεγαλύτερα πλοία του είδους που είχε παραγγείλει ποτέ Έλληνας εφοπλιστής. Το 2000 αποφάσισε να επεκτείνει τον τομέα των tankers, με νέες παραγγελίες πλοίων Aframaxes, Suezmaxes και VLCCs.
Το 2000 η αδελφή του, Άννα, αποχώρησε και ίδρυσε τον δικό της εφοπλιστικό όμιλο (Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas.) ενώ το 2001 ο Γιάννης Αγγελικούσης απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας.
Τον Σεπτέμβριο 2003 προχώρησε στην αγορά του πρώτου του πλοίου μεταφοράς LNG, του Maran Gas Asclepius, ιδρύοντας παράλληλα την θυγατρική “Maran Gas Maritime” που ασχολείται με τον τομέα των υγραεριοφόρων. Το 2005 η Maran Gas προχώρησε και στην πρώτη παραγγελία για πλοίο LPG.
Πλέον, ο όμιλος "Angelicoussis Shipping Group" συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εταιρίες "Maran Dry Management Inc.", "Maran Gas Maritime" και "Maran Tankers Management". Περιλαμβάνει
επίσης τις θυγατρικές “MARAN SHIP SUPPLIES PTE LTD”, “FRIENDLY MARITIME SERVICES INC”, “MARAN ASIA PTE LTD.” και “MARAN (UK) LIMITED”.
Ο Ιωάννης Αγγελικούσης έκανε συχνές εμφανίσεις στην "Lloyd's List", ενώ συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους του χώρου της παγκόσμιας ναυτιλίας. Υπήρξε 5ος το 2015 και 4ος το 2014 στον κόσμο, στον κατάλογο της Lloyd's για τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ναυτιλία.
Επί των ημερών του, η “Angelicoussis Shipping Group” έγινε ο ελληνόκτητος όμιλος με τον μεγαλύτερο στόλο σε αριθμό πλοίων και χωρητικότητα. Μέχρι το 2020, ο όμιλος είχε επισήμως 139 πλοία και άλλα 14 πλοία υπό παραγγελία.
Τον Μάρτιο 2015, ο Αγγελικούσης είχε καθαρή αξία 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Bloomberg. Εκτός από την κατοχή του μεγαλύτερου ελληνόκτητου στόλου, ο Αγγελικούσης ήλεγχε τον μεγαλύτερο στόλο που φέρει ελληνική σημαία.
Ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ Αγγελικούση. Η μοναχοκόρη τους, Μαρία Αγγελικούση, σπούδασε ιατρική και εργάζεται για την "Angelicoussis Group" από το 2009, ενώ συμμετέχει στην λήψη όλων των σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων και στις καθημερινές εργασίες των τριών εταιρειών διαχείρισης.

Βραβεία και διακρίσεις
O Ιωάννης Αγγελικούσης εμφανιζόταν κάθε χρόνο στην λίστα του Lloyd's με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Το 2010 ήταν στην 6η θέση, το 2011 στην 9η, το 2012 στην 4η θέση, το 2013 στην 5η θέση, το 2014 στην 4η, το 2015 στην 5η, το 2016 στην 7η, το 2017 στην 8η, το 2018 στην 6η και το 2019 στην 7η.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

 

Η ανακοίνωση της Αngelicoussis Group of Companies:
«Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης, η Μαρία Αγγελικούση, κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, Προέδρου του Αngelicoussis Group of Companies, αναγγέλλει τον θάνατο του πατέρα της, νωρίτερα σήμερα, 10 Απριλίου, ο οποίος απεβίωσε ήρεμα στον ύπνο του, περιστοιχιζόμενος από τα μέλη του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Η απώλειά του θα είναι δυσβάσταχτη.
Ο Ιωάννης Αγγελικούσης υπέστη καρδιακό επεισόδιο στις 20 Μαρτίου και παρά την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα που του παρείχε το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν μπόρεσε να ανακάμψει. Η οικογένειά του επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους ιατρούς και τους νοσηλευτές για την υποστήριξη και τη φροντίδα που του παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του.
Το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της οικογένειας Αγγελικούση σε όλον τον κόσμο ενημερώθηκαν νωρίτερα σήμερα για τα θλιβερά νέα.
Η οικογένεια παρακαλεί να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της σ’ αυτή τη στιγμή του μεγάλου πένθους.
Η κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, Μαρία, τον διαδέχεται ως Chief Executive Officer του Angelicousis Group of Companies».

Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης δήλωσε για το θάνατο του Ι. Αγγελικούση:
«Ο παγκόσμιος εφοπλισμός έχασε, σήμερα, έναν από τους πρωταγωνιστές του και η ελληνική ναυτοσύνη θρηνεί τον κορυφαίο της καπετάνιο.
Ο Γιάννης Αγγελικούσης τίμησε τη θαλασσινή παράδοση και την πατρίδα μας με κάθε τρόπο. Κατέκτησε τους ωκεανούς, υψώνοντας την γαλανόλευκη στα σκάφη του. Μετέφερε στην Ελλάδα την έδρα των δραστηριοτήτων του, ενισχύοντας σημαντικά τη ναυτική της εκπαίδευση.
Και, όταν χρειάστηκε, όπως στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, βοήθησε στη μάχη για την υγεία με αθόρυβες δωρεές.
Ναυτικός και Έλληνας μέχρι το τέλος. Παραλαμβάνοντας την σκυτάλη της προκοπής από τον πατέρα του Αντώνη, ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδρυτή της οικογενειακής εμπορικής αρμάδας, ο Γιάννης Αγγελικούσης και η αδελφή του Άννα κυριάρχησαν με τους στόλους τους στα κύματα του κόσμου.
Το πηδάλιο του Γιάννη περνά, τώρα, στα δυνατά χέρια της μοναχοκόρης του Μαρίας. Και είναι σίγουρο ότι και η δική της πυξίδα θα δείχνει μόνο μπροστά. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη μου είναι στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους».

Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών δήλωσε:
«Σήμερα χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, έναν αγαπητό φίλο, έναν ευπατρίδη. Ο Γιάννης Αγγελικούσης υπήρξε άξιος συνεχιστής των παραδόσεων της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και μεγαλούργησε σε ένα έντονο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, κρατώντας πάντοτε ψηλά τη σημαία της πατρίδας και αγκαλιάζοντας τους Έλληνες ναυτικούς και την ελληνική ναυτοσύνη. Διακρίθηκε διεθνώς για τις επιτυχημένες επιχειρηματικές του επιλογές και επιτεύγματα. Ο Γιάννης Αγγελικούσης θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας φωτεινός φάρος μιας ναυτιλίας που στηρίζεται στον άνθρωπο και δημιουργεί για τον άνθρωπο!. Εκφράζω στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του μοναχοκόρη Μαρία, στους οικείους του και στους συνεργάτες και εργαζόμενους στην εταιρεία του, τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήριά μου καθώς και όλων των συναδέλφων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, που τίμησε με τη συμμετοχή του για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, που θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους της».

Ο Υ.ΝΑ.Ν.Π κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε:
Ο Ιωάννης Αγγελικούσης υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα στην παγκόσμια ναυτιλία, με έργο και δράση που τον έφεραν για δεκαετίες στις πρώτες θέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπήρξε ταυτοχρόνως στυλοβάτης της Ελληνικής σημαίας, με το 90% των πλοίων του να ταξιδεύουν με τη Γαλανόλευκη.
Οι επιχειρηματικές του ικανότητες, η προσήλωση στην οικογένεια του, η αγάπη του για την Ελλάδα και τους ναυτικούς, αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη και παράδειγμα για όλους μας.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με βαθύ σεβασμό και εκτίμηση για όσα προσέφερε στη ναυτιλία και την Ελλάδα.
Εκφράζω το συλλυπητήρια μου στην οικογένεια και τους συνεργάτες του» καταλήγει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο πρώην Υ.ΝΑ.Ν.Π κ. Π. Κουρουμπλής δήλωσε:
Έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος Έλληνας εφοπλιστής, αλλά και ένας πραγματικός Έλληνας πατριώτης.
Όταν η ελληνική πλοιοκτησία ξεπερνάει τα 4.000 πλοία, αυτά με ελληνική σημαία δεν ξεπερνούν τα 700.
Ο Γιάννης Αγγελικούσης αποτελεί παράδειγμα στον εφοπλιστικό χώρο, αφού το 90% των πλοίων του ταξιδεύουν σταθερά, σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με ελληνική σημαία.
Υπήρξε δεσπόζουσα προσωπικότητα στο ναυτιλιακό κόσμο, παράδειγμα του «ελληνικού δαιμόνιου στη θάλασσα».

 

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές, στη μνήμη του Γιάννη Αγγελικούση, στο νοσοκομείο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

 

 

 

ΑΡΧΕΙΑ