Επαναπατρισμός των Ελλήνων Ναυτικών, επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν προς τον Υ.ΝΑ.Ν.Π

Π.Ε.Π.Ε.Ν - 04/03/2021

Επαναπατρισμός των Ελλήνων Ναυτικών, επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν προς τον Υ.ΝΑ.Ν.Π

Πειραιάς 26-2-2021

 

Προς
τον Υπουργό Ναυτιλίας &
Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

 

Κοιν. : 1.Υφυπουργό Ναυτιλίας &
               Νησιωτικής Πολιτικής
               κ. Κώστα Κατσαφάδο
            2.Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας

 

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, συνεχίζεται διεθνώς το πρόβλημα με τη αδυναμία έγκαιρου επαναπατρισμού πολλών Nαυτικών από τα πλοία στα οποία υπηρετούν.
Ανάλογα εμπόδια αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοι, για τους οποίους έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψουν, για να τους αντικαταστήσουν.
Η κατάσταση αυτή έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής των Ναυτικών, είτε ένεκα της συνεχιζόμενης ναυτολόγησης τους επί πολλούς μήνες μετά την λήξη των συμβάσεων τους, είτε επειδή συνεχίζουν να είναι άνεργοι οι συνάδελφοι που θα ναυτολογούντο στη θέση τους.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις δημιουργούνται σοβαρά Κοινωνικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα ως προς την Υγεία των Ναυτικών και την Ασφάλεια των Πλοίων.
Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Παγκόσμιο Ζήτημα.
Όπως επίσης και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα το Υ.ΝΑ.Ν.Π, είτε από μόνο του, είτε μετά από παρέμβασή μας.
Με δεδομένο ότι η Πατρίδα μας είναι χώρα Ναυτική, θα πρέπει να λαμβάνονται διαρκώς πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν στην άρση των αδιεξόδων για τους Ναυτικούς μας.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας προς κάθε αρμόδιο Όργανο της Πολιτείας ώστε να διευκολύνεται ο επαναπατρισμός των Ελλήνων Ναυτικών. Ένα από τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι η άρση του υποχρεωτικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με τις αεροπορικές εταιρείες που αποδέχονται να μεταφέρουν επιβάτες μόνο με την συμπλήρωση του Έντυπου Εντοπισμού Εισερχομένων (P.L.F.) και να υποβάλλονται στο τεστ, όταν φθάνουν σε Ελληνικό αεροδρόμιο.
Σε κάθε περίπτωση ζητούμε και πάλι να προγραμματισθεί και να διενεργηθεί κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των Ελλήνων Ναυτικών κατά του κορωνοϊού COVID-19.
Tούτο είναι αυτονόητο και απαραίτητο να συμβεί λόγω της φύσης του ναυτικού επαγγέλματος.
Θα συμβάλει στην προστασία της Υγείας και στην διευκόλυνση των μετακινήσεων τους ανά τον Κόσμο, αφού θα εφοδιάζονται με το σχετικό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.
Καλούμε την Πολιτεία, να στηρίξει ενεργά τους Έλληνες Ναυτικούς.
Οι υπηρεσίες που προσφέρουν στην Πατρίδα μας είναι πολύτιμες σε κάθε κρίσιμη συγκυρία.
Το ίδιο εξακολουθούν να κάνουν και στη σημερινή εποχή και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που έχουν προκύψει ένεκα της πανδημίας.

 

Για την Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Ο Γεν. Γραμματέας                                 Ο Πρόεδρος

 

Νικόλαος Θεοδόσης                               Εμμανουήλ Τσικαλάκης