Επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Π.Ε.Π.Ε.Ν - 25/02/2021

Επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Θέμα: Εμβολιασμός Ναυτικών κατά του COVID-19.


Κύριε Υπουργέ,

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης του
COVID-19 μέχρι σήμερα, οι Έλληνες Ναυτικοί μας, με ιδιαίτερα αυξημένο το αίσθημα της προσφοράς και κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας, στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις θαλάσσιες μεταφορές σε όλο τον πλανήτη.
Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, οι Ναυτικοί μας της ακτοπλοΐας, προσηλωμένοι και αυτοί στα μέτρα υγιεινής προστασίας για το επιβατικό κοινό, διασφάλισαν την απρόσκοπτη επικοινωνία και ανεφοδιασμό των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, με υποδειγματικό τρόπο και συνεχίζουν.
Όλοι οι Ναυτικοί μας, σε Ελλάδα και Εξωτερικό, αποδείχτηκαν “ήρωες της πρώτης γραμμής κρούσης”!
Κύριε Υπουργέ,
Η σωματική κούραση, συνοδευόμενη από την ψυχολογική, δυσκολεύει την εργασία των Ναυτικών και η ανασφάλεια για ένα υγιές μέλλον γι’ αυτούς αυξάνεται, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται μακριά από την πατρίδα, τους οικείους τους, την άμεση ιατρική περίθαλψη.
Αν και από την πολιτεία έχουν ήδη παρθεί κάποια μέτρα στήριξης, εντούτοις αυτά δεν αρκούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης πανδημίας. Απαιτούνται επιπλέον μέτρα και πιέσεις σε αυτά που ήδη έχουν εξαγγελθεί.
Ο επαναπατρισμός π.χ., βασικό δικαίωμα των Ναυτικών, διεξάγεται με δυσκολία και μεγάλες καθυστερήσεις, αφού δεν έχουν λυθεί βασικές διαδικασίες μεταξύ κρατών, φορέων και υπηρεσιών των κρατών.
Οι Ναυτικοί μας, όχι μόνο παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στα πλοία ή σε δύσκολα λιμάνια, αλλά αντιμετωπίζονται πολλές φορές με καχυποψία, ως ιογενείς φορείς της νόσου από τις Λιμενικές αρχές κάθε τόπου, με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα αποβίβασης στην ξηρά ή προώθησης στα αεροδρόμια, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Οι Ναυτικοί μας είναι παγιδευμένοι και αισθάνονται ξεχασμένοι!
Επιστέγασμα σε όλη αυτή την ταλαιπωρία τους είναι
και το ασαφές κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την ελληνική πολιτεία για το χρόνο έναρξης των εμβολιασμών τους!
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο C
OVID- 19 δεν αποτελεί παρελθόν για καμία χώρα του πλανήτη, για να υπάρχουν ασφαλείς υγειονομικά πλόες και ιδανικές συνθήκες διακίνησης επιβατών και αγαθών, πρέπει πάνω απ’ όλα να διασφαλιστεί η Υγεία των Ναυτικών μας και προς το παρόν ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος γι’ αυτό είναι, ο εμβολιασμός όλων των συναδέλφων Ναυτικών.
Ως εργαζόμενοι “πρώτης  και αναγκαίας γραμμής”
στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, απαιτούμε προτεραιότητα στην εθνική στρατηγική για άμεσο εμβολιασμό μας κατά του COVID-19.
Απαιτούμε η πολιτεία να δει και να αντιμετωπίσει θαρραλέα την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίπτωσή μας.
Προσφεύγουμε στη δική σας διαμεσολάβηση και προσδοκούμε με τη δική σας αποφασιστική πίεση στα συναρμόδια Υπουργεία, να πετύχουμε το γρήγορο εμβολιασμό των Ναυτικών μας.
Η διασφάλιση της υγείας τους δεν είναι αίτημα… είναι ΑΝΑΓΚΗ, ώστε να συνεχιστούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες μεταφορές και να μην σταματήσει ποτέ η διακίνηση αγαθών.
Σας ευχαριστούμε  για την προσοχή και αναμένουμε τη δική σας καίρια και αποτελεσματική βοήθεια.

Πειραιάς, 14 Ιανουαρίου 2021

Με εκτίμηση, για την Π.Ε.Π.Ε.Ν


Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης - Πρόεδρος


Κοινοποίηση: κ. Κων/νο Κατσαφάδο - Υφυπουργό Ναυτιλίας