Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Π.Ε.Ν. 2023.

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - 10/05/2023

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Π.Ε.Ν. 2023.

Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Κολοκοτρώνη 100 - Πειραιάς, πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2023, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Πάσης Τάξεως), σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης.

Τα Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ε.Π.Ε.Ν., αφού άκουσαν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό της Διοίκησης, τις προτάσεις που αναπτύχθηκαν πάνω στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και τον Ναυτικό κόσμο γενικότερα, ενέκριναν το επισυναπτόμενο ψήφισμα.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ε.Π.Ε.Ν.,
Cpt. Μανώλη Τσικαλάκη

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Π.Ε.Ν. χαιρετίζει την ετήσια Τακτική Γενική μας Συνέλευση και μαζί με όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, απευθύνει θερμό συναδελφικό χαιρετισμό σε όλους τους Συναδέλφους και Συναδέλφισσες Πλοιάρχους και Αξιωματικούς Γέφυρας. Σε όσους ταξιδεύουν, ευχόμαστε καλά ταξίδια και καλή επάνοδο στην Πατρίδα και στις Οικογένειές τους……. Κάθε καλό σε όλους και όλες!

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πριν ξεκινήσουμε τις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής μας  Συνέλευσης,  σας καλώ, να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των συναδέλφων Ναυτικών αλλά και όλων των συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους στη Θάλασσα.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ

 

Συνάδελφοι,

Για το έργο της Διοίκησης τη χρονιά που πέρασε, θα ενημερωθείτε αναλυτικά από τον Διοικητικό Απολογισμό, ο οποίος θα τεθεί στη συνέχεια στη κρίση σας. Με τη σειρά μου θα σας ενημερώσω για ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και για τις ενέργειες στις οποίες προβήκαμε.

Κορονοϊός. Το 2022 ήταν ουσιαστικά η χρονιά κατά την οποία άρχισαν να ανακαλούνται σταδιακά αλλά όχι ταυτόχρονα από όλα τα Κράτη, τα μέτρα που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που συνεχίστηκαν, έστω και σε μικρότερο βαθμό, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ναυτικοί ανά την Υφήλιο. Σήμερα η κατάσταση δείχνει ότι έχει εξομαλυνθεί. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν και στην οδυνηρή κατάσταση της καραντίνας. Είναι ευκαιρία σήμερα να εξάρω και από το βήμα της Γενικής μας Συνέλευσης τη συνεισφορά των Πλοιάρχων καθώς και όλων των συναδέλφων μας Ναυτικών  όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας. Γιατί με ζήλο, αυταπάρνηση, επαγγελματισμό υπερέβαλαν εαυτούς και κράτησαν ζωντανή την Παγκόσμια Εφοδιαστική Αλυσίδα. Η κοινωνία μας - η ανθρωπότητα- όλοι εμείς τους οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ αλλά και την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους!

Κι ενώ η κατάσταση με τον κορωνοϊό δείχνει ότι εξομαλύνεται, δεν συμβαίνει δυστυχώς το ίδιο με την κρίση που σχετίζεται με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο. Δεν υπάρχουν δυστυχώς σημάδια για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που μαίνονται αδιάκοπα από τον Φεβρουάριο του 2022. Είναι πια καιρός να κινητοποιηθεί ενεργά η Παγκόσμια Κοινότητα για να μπει επιτέλους τέλος σε αυτή την ανθρωποσφαγή! Το ίδιο να κάνει και για τον εμφύλιο στο Σουδάν και όπου υπάρχουν εστίες πολέμου που χάνονται ζωές και ξεριζώνονται οι άνθρωποι από τις εστίες τους.

Και εδώ ο Έλληνας Πλοίαρχος, όπως και κάθε Έλληνας Ναυτικός δίνουν βροντερό ΠΑΡΩΝ στα δύσκολα και αναταπεξέρχονται με επιτυχία στην αποστολή τους, ανοίγοντας δρόμους και ορίζοντες ειρήνης μέσω της εξαγωγής διακίνησης των αγαθών από τις αντιμαχόμενες χώρες. Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση μας, μαζί με την ΠΝΟ, για την απελευθέρωση των πληρωμάτων των δύο υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που καταλήφθηκαν παράνομα σε διεθνή ύδατα από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν τον Μάϊο του 2022. Καταγγείλαμε αυτή την κρατικά πειρατική ενέργεια. Ενεργοποιήσαμε και κινητοποιήσαμε την I.T.F. και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να τερματιστεί η ομηρία των πληρωμάτων και να επιτύχουμε την απελευθέρωσή τους. Ανάλογα πράττουμε και για το πλήρωμα του ελληνόκτητου τάνκερ που αιχμαλώτισαν πριν από λίγες μέρες.Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας σε βάρος των Ναυτικών και αξιώνουμε από κάθε εμπλεκόμενο μέρος να αφήσει μακριά τους Ναυτεργάτες από τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις.  

Η Ένωσή μας, όπως πάντα, στέκεται έμπρακτα αρωγός, συναισθάνεται τις ανάγκες τους, στηρίζει τους αγώνες τους και διεκδικεί δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων τους. Με το πνεύμα αυτό συνεχίσαμε και κατά τη χρονιά που πέρασε τις δράσεις μας προς το κοινό συμφέρον.

Αποδείξαμε έμπρακτα τη πίστη μας στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Ναυτικής Εργασίας. Συνεργαστήκαμε μεθοδικά και δημιουργικά με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και φτάσαμε το 2022 στην ανανέωση των ΣΣΕ για τα Πληρώματα των Ακτοπλοϊκών, των Μεσογειακών Τουριστικών και των Πορθμείων. Το ίδιο πετύχαμε και στους τέσσερεις πρώτους μήνες του 2023 και μάλιστα με σημαντικές αυξήσεις. Η ΠΕΠΕΝ αποδίδει βαρύνουσα σημασία στον θεσμό των ΣΣΕ και για τον λόγο αυτόν αγωνίζεται από κοινού με την ΠΝΟ για την ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Οι ΣΣΝΕ είναι κομβικής σημασίας για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των Ναυτικών. Εμείς κάνουμε προτάσεις, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Άλλοι είναι εκείνοι που αγκιστρωμένοι στη λογική του αέναου καρεκλοκενταυρισμού αναλίσκονται σε κούφια και ανούσια λόγια του αέρα!

Εμείς Στηρίξαμε την Ομοσπονδία μας στον σχεδιασμό που έκανε με βάση τη κοινή μας απαίτηση για τη διενέργεια και την αναβάθμιση των Ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται στα πλοία, προκειμένου να διαπιστώνεται, αν τηρούνται οι διατάξεις των ΣΣΝΕ, της Ελληνικής και της Διεθνούς Νομοθεσίας για την τήρηση των ωρών εργασίας αλλά  και των ωρών υποχρεωτικής ανάπαυσης των πληρωμάτων. Όπου υπήρξαν καταστρατηγήσεις της Νομοθεσίας, οι παρεμβάσεις μας, από κοινού με την ΠΝΟ, ήταν καταλυτικές και επέφεραν λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι παρεμβάσεις μας για κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4770/2021, οι οποίες θέσπισαν απαράδεκτα χαμηλά <<πρόστιμα>> για αυτούς που παραβιάζουν τα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης των Ναυτικών.

Είναι πια καιρός να αναλογιστεί η Πολιτεία τη προσφορά των Ελλήνων Ναυτικών στην Εθνική Οικονομία και στην Πατρίδα μας και να δώσει κίνητρα για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Σημαντικό βήμα στη κατεύθυνση αυτή αποτελεί η επίλυση του Φορολογικού μας. Το Κράτος μας γνωρίζει ότι οι Ναυτιλιακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανταγωνίζονται τη δική μας, έχουν θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για τους Ναυτικούς τους. Γι’ αυτό και δεν φορολογούν τους Ναυτικούς που υπηρετούν στα πλοία με τις σημαίες των χωρών τους. Η Ένωσή μας από κοινού με την ΠΝΟ διεκδικεί την απαλλαγή από τον φόρο για τα εισοδήματα που αποκτούν οι Έλληνες Ναυτικοί από την εργασία τους στα πλοία με Ελληνική σημαία. Το κίνητρο αυτό είναι καθοριστικό για την προσέλκυση των νέων μας στο ναυτικό επάγγελμα. Γιατί η Πολιτεία πρέπει να γνωρίζει ότι όσο περισσότερα κίνητρα παρέχει για να ναυτολογούνται Έλληνες στα υπό Ελληνική σημαία πλοία, τόσο περισσότερο πολύτιμο συνάλλαγμα θα μπαίνει στη χώρα μας.

Στο Ασφαλιστικό πετύχαμε την γρήγορη εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, την αναδρομική καταβολή τους, καθώς και την εν συνεχεία πληρωμή των εφάπαξ χωρίς καθυστερήσεις. Οι νέες αιτήσεις εκκαθαρίζονται πλέον γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά δεν απεμπολούμε τον κύριο στόχο μας. Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αδικιών του λεγόμενου <<Νόμου Κατρούγκαλου>> και τον υπολογισμό των συντάξεών μας σε ποσοστό 80% στο σύνολο των αποδοχών επί των οποίων μας επιβάλλονται κρατήσεις.

Για τον ΕΛΟΕΝ, επιδιώκουμε μαζί και με τα άλλα Ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ, να ενταχθεί πλήρως στην ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ, της οποίας αποτελεί ουσιαστικά υπηρεσία. Να μη διανοηθεί ξανά οποιοσδήποτε ότι θα <<συλήσει>> το σπίτι μας αυτό, που κτίστηκε με τον ιδρώτα, τον μόχθο και τις εισφορές των Ελλήνων Ναυτεργατών. Θα μας βρει και πάλι ενωμένους και αποφασισμένους απέναντί του.

Είναι πάγια η θέση μας για την στήριξη της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης όχι μόνο με την επιβαλλόμενη υλικοτεχνική υποδομή αλλά και με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Διευκρινίζουμε ότι δεν απορρίπτουμε την Ιδιωτική. Οι προσπάθειές μας όμως στοχεύουν στην ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, γιατί αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει. Διατρανώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι τα ΚΕΣΕΝ είναι οι Μεταπτυχιακές μας Σπουδές. Συμμετέχουμε ενεργά με εποικοδομητικές προτάσεις στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης. Αναδεικνύουμε την ανάγκη για την δημιουργία κινήτρων για την προσέλευση νέων Ναυτοδιδασκάλων. Η Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση παραμένει όρθια χάρις στους εν ενεργεία και στους συνταξιούχους Καθηγητές Πλοιάρχους και Μηχανικούς. Αναγνωρίζουμε το έργο τους και είμαστε δίπλα τους. Επιδιώκουμε την εργασιακή ασφάλεια και την αμοιβή των Ναυτοδιδασκάλων με αξιοπρεπείς μισθούς, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει το αναγκαίο κίνητρο για να προσέλθουν να διδάξουν στις ΑΕΝ και στα ΚΕΣΕΝ  και νέοι καθηγητές εξοικειωμένοι με τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες. Στα πλαίσια της αναβάθμισης των ΑΕΝ και των ΚΕΣΕΝ είναι απαραίτητο ο Διευθυντής Σπουδών να είναι Πλοίαρχος και Μηχανικός στην αντίστοιχη Σχολή. Θα είμαστε πάντα δίπλα στη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, αφού είναι καθοριστική η αποστολή της.

Αντιμετωπίζουμε μεθοδικά και υπεύθυνα τα ζητήματα στα ΑΣΝΑ και στα Πειθαρχικά. Συμμετέχουμε στην επιτροπή του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για τα λιμάνια Αναδεικνύουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα λιμάνια, σύμφωνα με όσα περιγράφουν τεκμηριωμένα οι συνάδελφοί μας της Ακτοπλοΐας. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε την ανάγκη για την προσαρμογή της Νομοθεσίας  στις σημερινές συνθήκες. Ο καταμερισμός των ευθυνών  και η επιβολή των ποινών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τον I.S.M. Να πάψει επιτέλους η απαράδεκτη κατάσταση, να βρίσκουν δηλαδή στο Πρόσωπο του Πλοιάρχου το εξιλαστήριο θύμα ενώ τη ίδια στιγμή διαφεύγουν των συνεπειών οι πραγματικά υπεύθυνοι.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς αυτής ο κύκλος της οκταετούς μου προσφοράς της Π.Ε.Π.Ε.Ν. από τη θέση του Προέδρου, την οποία μου εμπιστευθήκατε και στην οποία έχω την τιμή να υπηρετώ. Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη σας και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας για τα δίκαια του Κλάδου μας και όλων των Ελλήνων Ναυτεργατών. Από του χρόνου τιμόνι της Π.Ε.Π.Ε.Ν. θα βρίσκεται στα άξια χέρια των συναδέλφων που θα τιμήσετε με την ψήφο σας στις επικείμενες εκλογές μας. Το αυριανό Διοικητικό μας Συμβούλιο θα συνεχίσει να οδηγεί την Ένωσή μας στον δρόμο της δημιουργίας. Γιατί η Ένωση Πλοιάρχων δραστηριοποιείται παντού με καθαρό Δημόσιο λόγο και με εποικοδομητικές παρεμβάσεις. Η Π.Ε.Π.Ε.Ν. είναι το σπίτι όλων μας.

 

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους Έλληνες Πλοιάρχους και  Ναυτικούς, καλά ταξίδια, υγεία, ευτυχία και προκοπή!  

Ο Άη Νικόλας να είναι πλάι τους. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ