ΙΜΟ. Εγκύκλιοι σχετικές με την Ρωσο-Ουκρανική κρίση

ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ - 18/03/2022

ΙΜΟ. Εγκύκλιοι σχετικές με την Ρωσο-Ουκρανική κρίση

Κοινοποίηση εγκυκλίων-επιστολών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization - IMO), με τις οποίες κοινοποιούνται στα κράτη-μέλη του έγγραφα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σχετικά με θέματα ναυτιλιακού ενδιαφέροντος που προκύπτουν εξαιτίας της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης, ως ακολούθως:

 

1. Εγκύκλιος Επιστολή 4519/1.3.2022, με την οποία προωθείται στα κράτη-μέλη του ρηματική διακοίνωση της Ουκρανίας, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην παράταση ισχύος των πιστοποιητικών, που εκδίδονται σύμφωνα με τη Δ.Σ. STCW, 1978, καθώς και των εγγράφων ταυτότητας των ναυτικών, που εκδίδονται από την Ουκρανική Ναυτιλιακή Διοίκηση, μέχρι και την 31.12.2022. Με το ίδιο έγγραφο η Ουκρανία καλεί τα κράτη-μέλη του IMO, τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές πλοίων, να παράσχουν διευκολύνσεις για τον επαναπατρισμό Ουκρανών ναυτικών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στη χώρα τους, την ανανέωση των συμβάσεων ναυτολόγησης, την επικοινωνία τους με τις οικογένειές τους κ.ά.

2. Εγκύκλιος Επιστολή 4532/14.3.2022, με την οποία προωθείται στα κράτη-μέλη του IMO ρηματική διακοίνωση της Ουκρανίας με συστάσεις για τις διαδικασίες ασφαλούς επαναπατρισμού πληρωμάτων πλοίων εγκλωβισμένων σε λιμένες της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα. Επίσης, παρέχονται συστάσεις για μείωση των μελών του πληρώματος στον ελάχιστο ασφαλή αριθμό ναυτικών, προκειμένου να παραμένει το πλοίο λειτουργικό, κατά προτίμηση με Ουκρανούς ναυτικούς.

3. Εγκύκλιος Επιστολή 4534/14.3.2022, με την οποία κοινοποιείται στα κράτη-μέλη του IMO Ρηματική Διακοίνωση της Ουκρανίας, η οποία αφορά σε Οδηγίες σχετικές με τον προσωρινό παροπλισμό των πλοίων τους, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

4. Εγκύκλιος Επιστολή 4535/15.3.2022, με την οποία προωθείται στα κράτη-μέλη του IMO ενημερωτική επιστολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με επίκαιρη ενημέρωση για την εφαρμογή των διεθνών και εθνικών απαιτήσεων σε σχέση με την πρόσβαση στους θαλάσσιους λιμένες της χώρας, τα πληρώματα των πλοίων, καθώς και με τη διεξαγωγή τελωνειακών, συνοριακών και άλλων ελέγχων.