Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ... υπάρχει επόμενη μέρα;

Π.Ε.Π.Ε.Ν - 25/02/2021

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ... υπάρχει επόμενη μέρα;

Με αφορμή, τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά και την εκτός λογικής, αντίδραση και συμπεριφορά, του σημερινού Γενικού Γραμματέα της Π.Ν.Ο. Γιάννη Χαλά, που με παρωχημένες αντιλήψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας, την κατ’ επιλογή αγωνιστική έκφραση συνδικαλισμού που πρεσβεύει, την εμμονή του, για εσαεί παραμονή στην καρέκλα της εξουσίας και τη διάθεσή του, για κατάλυση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του, επιβάλλεται αυτή τη στιγμή, να θέσουμε μερικά σοβαρά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον και τις δραστηριότητες γενικότερα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!

Τα ερωτήματα πολλά, θα μπορούσαν να καταγραφούν ακόμη περισσότερα!…

- Τι συνδικαλισμό έχουμε στην Π.Ν.Ο.;
- Τι έχουμε πετύχει μέσω αυτής; Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προς όφελος των Ναυτεργατών;
- Ποιες μάχες δεν δόθηκαν ή χάθηκαν;

Κι’ ακόμη,
- Ποιο είναι τελικά το μέλλον της Π.Ν.Ο.;
- Πως βλέπουμε την πορεία της και το αγωνιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθεί;
- Τι συνδικαλισμό θέλουμε ;
- Ποιος είναι ο κατάλληλος και πιο αποτελεσματικός τρόπος, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας;
- Πως θα πείσουμε;… Τι κίνητρα θα δώσουμε και τι όραμα στις νεότερες γενιές των Ναυτικών μας, όχι μόνο για να ακολουθήσουν, αλλά και για να μας δώσουν τη δυναμική τους, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες, την ελευθερία και την ανεξαρτησία αυτού του σπουδαίου δημοκρατικού θεσμού;     
- Πως θα εξυπηρετεί το συμφέρον των Ναυτεργατών, πάνω από τα προσωπικά συμφέροντα και του επαγγελματικού συνδικαλισμού; φαινόμενο, που παρουσιάζει μέχρι τώρα η Π.Ν.Ο. και ιδιαίτερα ο σημερινός Γενικός Γραμματέας της!
- Με ποιες αξιώσεις θα συνεχίσουμε να ζητάμε την ψήφο των συναδέλφων μας;
- Πως θα τους πείσουμε ότι δεν είμαστε οι συνεχιστές ή αυτοί που θα συντηρούν στο διηνεκές κάποιους εγκάθετους στο θώκο του συνδικαλιστικού τους συμφέροντος, και ακόμη περισσότερο, πως θα τους πείσουμε ότι δε συμμετέχουμε σε «στημένους» συνδικαλιστικούς αγώνες που προσφέρουν, ανασφάλεια, αναξιοπιστία και ψυχολογική πίεση στους εργαζόμενους;
- Με τι τρόπο ο νέος Έλληνας Ναυτικός, μέσα σ’ ένα τόσο αναξιόπιστο περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφώσει μέχρι τώρα στην Π.Ν.Ο., θα προασπίσει και θα στηρίξει στο μέλλον τα συμφέροντά της;
- Που είναι οι προτάσεις και αντιπροτάσεις;
- Με ποιον οδηγό, που θα έχει
ιδεολογικές και κοινωνικές αρχές, θα πορευτεί και θα διεκδικήσει τις δίκαιες αξιώσεις του;

Οι εργαζόμενοι σχεδόν αμέτοχοι, βρίσκονται αδιάκοπα μπροστά σ’ ένα πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων, που με διαδικασία σκυταλοδρομίας παραλαμβάνονται και παραδίδονται από γενιά σε γενιά!
Θα ήταν περιττό όμως, να μπούμε στη διαδικασία λαϊκών δικαστηρίων.
Ας μην προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε τον άυλο μίτο της Αριάδνης, προκειμένου να διερευνήσουμε στο πολύ βάθος χρόνου, τις αιτίες, τους ανεπαρκείς και ιδιοτελείς καιροσκόπους ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις εξαρτήσεις, τα προσωπικά συμφέροντα και τις συγκυρίες που οδήγησαν σε αυτό το μαρασμό την Π.Ν.Ο.!
Ας κοιτάξουμε μπροστά, υπάρχουν ακόμη περιθώρια επανεκκίνησης ανανέωσης και αναδιοργάνωσης της, πρέπει να σταματήσει η αγωνιστική απραξία.
Με όραμα, νέους, ηθικούς, μορφωμένους, ακέραιους, χωρίς δεσμεύσεις ανθρώπους, μόνο έτσι η Π.Ν.Ο. θα ξαναβρεί τη ρότα της, θα επανέλθει αλώβητη με εκσυγχρονισμένες δομές, ιδέες και αντιλήψεις στους σκοπούς που πάντα ήταν προορισμένη.
Τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων και συμφερόντων των Ελλήνων Ναυτικών.
Την ενότητα, την αγωνιστική διάθεση, τη δύναμη και των δεκατριών συνδικαλιστικών Ναυτεργατικών Σωματείων, κάθε ειδικότητας, που παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις, που μπορεί να υπάρχουν, πάντα καταφέρνουν και γεφυρώνουν τις διαφορές τους, γιατί ο στόχος είναι ένας… το κοινό καλό και συμφέρον των Ναυτεργατών και της Ναυτεργασίας !
Γιατί αυτό είναι υγιής Συνδικαλισμός… αυτό είναι Δημοκρατία!

 

Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης
Πρόεδρος Π.Ε.Π.Ε.Ν