Π.Ε.Π.Ε.Ν. Ετήσια εκδήλωση κοπής Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - 17/01/2024

Π.Ε.Π.Ε.Ν. Ετήσια εκδήλωση κοπής Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας 2024

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, η ετήσια κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π. στον Πειραιά.

Με νέο Πρόεδρο και ανανεωμένο Δ.Σ. και μέσα σε ιδιαίτερα συναδελφικό/φιλικό κλίμα, ο Πρόεδρος Cpt. Παναγιώτης Γιγής και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Π.Ε.Ν., με τις ευλογίες του εκπροσώπου του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς, Πανασολογιότατου Πρωτοσύγκελου κ.κ. Νήφωνος Καπογιάννη, έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της Ένωσής μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ οι Συνάδελφοι Πλοίαρχοι που το 2023 διέσωσαν από τους ωκεανούς και τις θάλασσες συνανθρώπους μας που κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους.

Απονεμήθηκαν επίσης:

* Οι ΕΠΑΙΝΟΙ στους Συναδέλφους Πλοιάρχους που αρίστευσαν στις εξετάσεις του Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.,
* Οι ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ στα παιδιά Συναδέλφων που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι.
* Ο ΤΙΤΛΟΣ του ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΜΕΛΟΥΣ.

Στους εκλεκτούς προσκεκλημένους παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Συνάδελφοι Πλοίαρχοι - εν ενεργεία και Συνταξιούχοι, Μέλη της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Φίλοι της Ένωσής μας, Μέλη Ναυτεργατικών Σωματείων, Βουλευτές, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και Κλήρος.

...............................................................................................................................................................................................

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Cpt. Ελένη Παπαδοπούλου.

“Κυρίες και Κύριοι,

Το  Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων σας καλωσορίζει στην σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστεί γιατί με την παρουσία σας τιμάτε την Ένωσή μας και όλους τους συναδέλφους μας Πλοιάρχους.
Με την ευκαιρία αυτή ευχόμαστε σε όλους το 2024 :
• Να είναι ειρηνικό και δημιουργικό, να χαρίσει σε όλους υγεία, χαρά και οικογενειακή ευτυχία.
• Και για τους συναδέλφους που ταξιδεύουν να έχουν καλά ταξίδια.

Ο Πρόεδρος της Ένωσής μας έχει τώρα τον λόγο.


................................................................................................................................................................................................

Ομιλία του Προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν., Cpt. Παναγιώτη Γιγή:

 

Σεβασμιότατε εκπρόσωπε του Μητροπολίτη Πειραιά,

Άγιοι Πατέρες,

Κυρία Υπουργέ Εργασίας

Κύριε Υφυπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας,

Κύριε πρώην Υπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε πρώην Γενικέ Γραμματέα του Υ.Ν.Α.Ν.Π.,

Κύριε Υπαρχηγέ του ΛΣ,

Κύριε πρώην Αρχηγέ ΛΣ,

Κύριοι Υπαρχηγοί και κ.κ. Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος,

Κύριε  Εκπρόσωπε της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.,

Κύριε Πρόεδρε του Σ.Ε.Ε.Ν.,

Κύριοι Πρόεδροι και Μέλη των άλλων Εφοπλιστικών Ενώσεων,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Π.Ν.Ο.,

Κύριε Διοικητή και Πρόεδρε του Ν.Α.Τ.,

Κύριοι Συνάδελφοι των άλλων Σωματείων ,

Κύριοι Πρόεδροι Φορέων και Οργανισμών,

 

Κυρίες και Κύριοι,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Αγαπητές Συναδέλφισσες - Αγαπητοί Συνάδελφοι, εν ενεργεία και απόμαχοι…

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως, θέλω να σας ευχαριστήσω όλος ιδιαιτέρως, που ανταποκριθήκατε για μια ακόμη φορά στην πρόσκλησή μας και τιμάτε με την παρουσία σας αυτή τη σημαντική εορταστική μας εκδήλωση.

Η ειλικρινής, διαρκής υποστήριξής σας στην Ένωσή μας και η επικύρωση των προσπαθειών μας, είναι το κίνητρο για να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, είναι η δύναμη που θα μας ενώνει πάντα για τον κοινό σκοπό.

 Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

είμαι ευτυχής που σας υποδέχομαι σήμερα με την ιδιότητα του νέο εκλεγέντα Προέδρου, μαζί με το νέο Δ.Σ. της Π.Ε.Π.Ε.Ν.. 

Μας τιμήσατε με την ψήφο σας  και μας αναθέσατε να συνεχίσουμε το έργο του απερχομένου Δ.Σ. με γνώμονα πάντα το καλό του Έλληνα Πλοιάρχου πάσης τάξεως, του Έλληνα Ναυτικού και της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Για όσους δεν είχα την τιμή να με γνωρίζουν, επιτρέψτε μου να σας συστηθώ:

Ονομάζομαι Παναγιώτης Γιγής και υπερήφανα υπηρετώ το Εμπορικό Ναυτικό από το 1987, είμαι Πλοίαρχος από το 2002.

Η κοινωνική μου συμμετοχή και προσφορά ξεκινάει πριν από 33 χρόνια, το 1991, ως απλό Μέλος της Π.Ε.Π.Ε.Ν. και συνεχίστηκε με την ενεργό ιδιότητά μου ως Εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ. της από το 2016, δίπλα σε καταξιωμένους Συναδέλφους Πλοιάρχους και φυσικά τον Cpt. Μανώλη Τσικαλάκη, νυν Γενικό Γραμματέα της Π.Ν.Ο., που άοκνα και με ανιδιοτέλεια πρόσφερε τα μέγιστα στην Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Από το 2020 έως και πριν λίγες μέρες Εκτελούσα τα καθήκοντα του Β’ Γενικού Γραμματέα στο Προεδρείο της Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Κυρίες και Κύριοι,

Αγαπητές Συναδέλφισσες – Αγαπητοί Συνάδελφοι Πλοίαρχοι, εκλεκτοί Προσκεκλημένοι μας,

…πριν σας εκθέσω τις θέσεις και τους στόχους της Ένωσής μας μέσα από τη σύντομη ομιλία μου, σας ζητώ ως ένδειξη τιμής, σεβασμού και αιώνιας μνήμης, να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή, για τους Συναδέλφους και τους Συνανθρώπους μας που χάθηκαν τη χρονιά που πέρασε στη θάλασσα.

…..………………....................................... 1 ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ ………………………………………………………………

Αιωνία η ανάπαυσή τους - Θα έχουν πάντα μια θέση στη μνήμη μας και στην καρδιά μας!

 

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σαν μια οικογένεια, όπως πάντα, για να γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε, όχι μόνο την έλευση του καινούργιου χρόνου και να ανταλλάξουμε τις καθιερωμένες ευχές με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Ένωσής μας, αλλά και για να καταθέσουμε την αγωνία μας για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας, το μέλλον των Ναυτικών μας, το μέλλον του πλανήτη, το μέλλον της ανθρωπότητας, το μέλλον των παιδιών μας!

Ένα μέλλον που καθημερινά γίνεται πιο δύσκολο, ενώ τα προβλήματα που πολλαπλασιάζονται καθημερινά, γίνονται πολυπλοκότερα και δύσκολα επιλύονται.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να μεταφέρω την αγωνία μας για τα θλιβερά γεγονότα, ομηρία Ναυτικών και πλοίων, που διαδραματίζονται στον Περσικό κόλπο από τις Ιρανικές αρχές.

Τέτοιες ενέργειες πλήττουν το κύρος της παγκόσμιας ναυτιλίας, υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια των ναυτικών μας και δυναμιτίζουν την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Απευθύνω έκκληση στα αρμόδια Υπουργεία της χώρας μας, προκειμένου να καταβληθεί κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια ώστε άμεσα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση!

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, εποχή ραγδαίων επιστημονικών, τεχνολογικών και οικονομικών εξελίξεων, γεωπολιτικών αλλαγών με πολέμους και πρωτόγνωρων κλιματικών συνθηκών, με το διεθνές εμπόριο να βρίσκεται σε μια ασταθή πορεία, το μέλλον των Συναδέλφων Ναυτικών μας, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά.

O ρόλος των Ελλήνων Ναυτικών στην ελληνική οικονομία είναι σπουδαίος, η ναυτιλία άλλωστε αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους πυλώνες της, καθώς είναι κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης! Η δουλειά μας είναι να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της εξέλιξης και της ενίσχυσης του κλάδου μας, καθώς η ανταγωνιστικότητα του Έλληνα Ναυτικού, του Έλληνα Πλοιάρχου και των άλλων ειδικοτήτων Αξιωματικών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υψηλή και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και την ποιότητα του παρεχόμενου έργου τους, αλλά και την παράδοση της χώρας μας στη ναυτιλία, την οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε, για να περάσει ακέραια στην επόμενη γενιά - παράλληλα όμως καλύτερη και με περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και με ασφαλείς συνθήκες.

Τα πλοία γίνονται όλο και πιο σύνθετα και απαιτούν άρτια τεχνική κατάρτιση, γνώσεις, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα και τρέχουν με τέτοια ταχύτητα που εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση και προσαρμογή θα μας ξεπεράσουν.

Η εκπαίδευση είναι το βασικό κλειδί της επιτυχίας γι’ αυτό οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, με κοινό στόχο, άσχετα από κομματικές προτεραιότητες ή εξωγενείς στρατηγικές, πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα και να ενεργοποιηθούν άμεσα για αναβάθμιση του Ναυτικού επαγγέλματος, με προτεραιότητα στις Δημόσιες Ναυτικές Σχολές (Α.Ε.Ν., Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., ΝΑΥΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ).

Για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα, οφείλουμε να δώσουμε ειδικά κίνητρα προσέλκυσης εξειδικευμένων στο αντικείμενο καθηγητών, εναρμονισμένα με τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που είναι διαθέσιμοι να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν, με γνώση και εμπειρία του αντικειμένου. Η συνεργασία ενός έμπειρου εκπαιδευτικού σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό και τη σύγχρονη αντίληψη ενός νέου μπορούν να βελτιώσουν την εκπαιδευτική πραγματικότητα και να δώσουμε νέα οπτική στα προβλήματα του σήμερα.

Πρέπει επίσης να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ενημέρωση και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, το οποίο οι νέοι μας δυστυχώς δεν βρίσκουν ελκυστικό και ως αποτέλεσμα δεν το επιλέγουν! Μια μείωση στον αριθμό των υποψήφιων Δοκίμων και εκπαιδευόμενων Ναυτικών θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας μας, καθώς το βασικό μας πλεονέκτημα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας,

Τέλος, οφείλουμε να συνεισφέρουμε στη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υλικοτεχνικών υποδομών και φυσικά, στον επανασχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού και προγραμμάτων, με την αξιοποίηση πιο εξελιγμένων εργαλείων εκπαίδευσης, καθώς ο συνδυασμός των ικανών εκπαιδευτών και των χαρισματικών μαθητών, με σύγχρονες τεχνολογίες και λειτουργικές υποδομές, είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του επιπέδου ποιότητας του Ελληνικού στόλου και για την ανάδειξή μας σε παγκόσμιο επίπεδο, στον κλάδο της ναυτιλίας!

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι Πλοίαρχοι,

Έχουμε επιλέξει ένα υπέροχο επάγγελμα, σε έναν κλάδο με τόσες πολλές ευκαιρίες, και η συνεισφορά μας είναι κομβική, καθώς χωρίς τη ναυτιλία δε θα ήταν εφικτή η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι κλάδοι όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια, αλλά και οι εγχώριες οικονομίες λόγω της δημιουργίας σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας, αποτελούν μια αλυσίδα με συνδετικό κρίκο τη ναυτιλία - και επομένως κάθε έναν από όλους εμάς.  

Έχουμε μάθει να ζούμε με τις αντιξοότητες και τις δύσκολες στιγμές του επαγγέλματος, όμως το κοινό όνειρό μας για προκοπή, η χιλιόχρονη ναυτοσύνη μας και η ανιδιοτελής προσφορά στην πατρίδα, μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίζουμε οργώνοντας τις θάλασσες του κόσμου!

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων της θάλασσας είναι ότι εμείς, δεν αντιλαμβανόμαστε το επάγγελμά μας, ως μέσο μόνο βιοπορισμού, αλλά προπάντων, αντιλαμβανόμαστε το επάγγελμά μας ως ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ και δευτερευόντως ως ΚΑΡΙΕΡΑ. Η αγάπη για τη ναυτιλία μας κάνει παρά τις αντιξοότητες να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά, και να θέλουμε να προσφέρουμε στους γύρω μας.

Από την εμπειρία μου ως Πλοίαρχος, ξέρω ότι απαιτείται εν συναίσθηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης σε αυτή τη θέση. Χρειάζεται επίσης οξυδέρκεια, γνώσεις, θέληση για συνεχή μάθηση, αλλά και μεράκι, πείσμα, αυταπάρνηση, υπομονή και επιμονή, και το σημαντικότερο, το ΦΙΛΟΤΙΜΟ, που ο καθένας από εμάς γνωρίζει τη σημασία αυτής της λέξης. 

Κατά συνέπεια δεν κάνουμε ένα απλό επάγγελμα, έχουμε έναν ευρύ και σοβαρό κοινωνικό ρόλο.

Το αποδεικνύουμε καθημερινά, μεταφέροντας με ασφάλεια εκατομμύρια επιβάτες και αγαθά, ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα νησιά της Ελλάδας, με όλες τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να διασφαλιστούν: η εφοδιαστική  αλυσίδα, η συνέχεια του εμπορίου, ο αδιάρρηκτος ιστός του έθνους μας, το τουριστικό μας προϊόν.

Το αποδείξαμε έμπρακτα στη μακρά περίοδο της πανδημίας, που επηρέασε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με τους σκληρούς κανόνες αλληλεπίδρασης και την αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής μας πίεσης που υπομείναμε, αλλά και των συγκρούσεων μεταξύ των ρόλων του ψύχραιμου επαγγελματία και της ανασφάλειας του συζύγου και του γονιού για τους ανθρώπους μας που αφήσαμε πίσω στα σπίτια ή την πατρίδα.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

η φετινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Ένωσής μας και οι βραβεύσεις των Συναδέλφων που θα ακολουθήσουν, είναι εκτός των άλλων η αφορμή ώστε ομόφωνα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον με ίσες και πολλές ευκαιρίες, εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αξιοπρεπείς συντάξεις, μείωση της φορολογίας μας και ένταξη όλων των Ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, καλύτερο αύριο και προοπτική για τις επερχόμενες νέες γενιές Συναδέλφων Πλοιάρχων.

Σήμερα είναι η αφορμή να προσκαλέσουμε παλαιούς και νέους Πλοιάρχους να ενταχθούν στην Π.Ε.Π.Ε.Ν., ώστε όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί να δώσουμε τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης και της επίλυσης των πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων του κλάδου μας.

Είναι η αφορμή να διώξουμε την ανασφάλεια από τους παλαιότερους, συνταξιούχους πλέον συναδέλφους μας Πλοιάρχους, που είδαν τους κόπους και τα αλμυρά όνειρα μιας ζωής να εξανεμίζονται, όχι από δική τους παράβλεψη αλλά από λάθος χειρισμούς της πολιτείας!

Και φυσικά, είναι η αφορμή και καθήκον μας, να διώξουμε το άγχος και την απογοήτευση από τους νεότερους υποψήφιους ναυτικούς μας.

Είναι όμως η κύρια αφορμή να γνωρίσουμε σήμερα τους σπουδαστές των Α.Ε.Ν., που βρίσκονται κοντά μας, αυτά τα κορίτσια και αυτά τα αγόρια είναι το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας, το μέλλον της Ελλάδας μας.

Αγαπητά μας παιδιά,

Το λόγο τώρα τον έχετε εσείς! Είστε οι συνεχιστές της μεγάλης ναυτικής μας παράδοσης, οι αυριανοί υπερήφανοι πλοίαρχοι, κορίτσια και αγόρια, που θα μεταφέρουν από άκρου εις άκρον του πλανήτη τον ελληνικό πολιτισμό και την αρχέγονη ναυτοσύνη μας.

Με το έργο σας, την αποφασιστικότητα, την εργατικότητα, τις γνώσεις και το πείσμα σας  συνεχίστε να κρατάτε τη ναυτιλία μας ψηλά. Αναδείξτε την Ελλάδα κορυφαία ναυτική δύναμη μεταξύ των μεγάλων, με χιλιόχρονη ναυτική παράδοση. Το μέλλον σας ανήκει!

Κλείνοντας Αγαπητές Συναδέλφισσες και Αγαπητοί Συνάδελφοι

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά για την τιμή που μου κάνατε και με εκλέξατε στο ύψιστο αξίωμα των ΕΛΛΗΝΩΝ Πλοιάρχων.

Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων για την αγάπη και την υποστήριξη που έχω λάβει καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Π.Ε.Ν. από όλους σας και φυσικά κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Η Π.Ε.Π.Ε.Ν., οι άνθρωποί της, Όλοι Εσείς, είστε ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου.

Θέλω να ευχαριστήσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την επαγγελματική μου εξέλιξη, την αμέριστη συμπαράσταση καθώς και για την ηθική – ψυχολογική στήριξη, τους συνεργάτες και τους συναδέλφους μου από τον ναυτιλιακό όμιλο στον οποίο για 26 ολόκληρα χρόνια εργαζόμουν και με βοήθησαν, μέσα από μια πολιτισμένη και ηθική εταιρεία, να ταξιδέψω στις θάλασσες του επαγγελματικού μου βίου με σταθερότητα και ασφάλεια.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά και εκ μέρους του νέου Δ.Σ., τον απερχόμενο πρόεδρό μας καπετάν Μανώλη Τσικαλάκη και το απερχόμενο Δ.Σ., που μας εκπροσώπησαν επάξια για 8 ολόκληρα χρόνια με τη δημιουργική και σε όφελος της Π.Ε.Π.Ε.Ν. θητεία τους.

Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους που ταξιδεύουν.

Ο Άγιος Νικόλαος να τους προστατεύει! Ευχόμαστε καλά ταξίδια, ασφαλείς και υγιείς να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

 Σας ευχαριστώ όλους θερμά!

............................................................................................................................................................................................

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ:

- ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Π.Ε.Ν. ανακηρύσσεται, ο Cpt. Γεώργιος Καραγεώργος.

............................................................................................................................................................................................

ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ:

Κυρίες και Κύριοι,

Το ανθρωπιστικό έργο των Ελλήνων Πλοιάρχων τιμά και φέτος, η Ένωσή μας.
Συγκεκριμένα θα βραβευτούν οι Έλληνες Πλοίαρχοι μέλη μας, που διέσωσαν κατά τον χρόνο που πέρασε άτομα που κινδύνευσαν στην θάλασσα .
1. Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους πρόσφυγες,
2. Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
και
3. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
με τα βραβεία που απένειμαν στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ τίμησαν την πατροπαράδοτη ανθρωπιστική συμπεριφορά των Ελλήνων Πλοιάρχων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι διέσωσαν  πρόσφυγες και ναυαγούς ανά τους Ωκεανούς ανεξαρτήτου φυλής ή προελεύσεως.

1. ΠΛΟΙΟ: Μ/Τ ΑPOLLON
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: TSAKOS GROUP

Για την διάσωση, περισυλλογή και παροχή πρώτων βοηθειών σε ναυαγό που επέβαινε σε σχεδία, στην θαλάσσια περιοχή Μεξικό, στις 23 Ιανουάριου 2023.
Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Λάζαρος Βασιλειάδης

2. ΠΛΟΙΟ:
M/T MARAN ORPHEUS
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΜARAN TANKERS ΜΑΝAGEMENT INC.
Για την αποτελεσματική συμβολή στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 40 προσφύγων που επέβαιναν σε μικρή λέμβο, στην θαλάσσια περιοχή Λας Πάλμας, στις 8 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2023.
Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Γεώργιος Ανδριώτης

3.ΠΛΟΙΟ: Ε/Γ-Ο/Γ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ZANTE FERRIES

Για την αποφασιστική και καταλυτική συνδρομή για τις ανάγκες έκτακτης εκκένωσης του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, στις 21 Αυγούστου 2023.
Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Κυριάκος Μουζάκης.

4. ΠΛΟΙΟ:
LNG MARAN GAS ΟΔΥΣΣΕΑΣ
EΤΑΙΡΕΙΑ: MARAN GAS MARITIME INC
Για την διάσωση και περισυλλογή δύο ατόμων που επέβαιναν στο ακυβέρνητο αλιευτικό σκάφος ALVIA, στην θαλάσσια περιοχή Καραϊβικής, στις 3-9-2023.
Βραβεύεται ο Πλοίαρχος Παναγιώτης Στρατής

Τις ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ απένειμε:
ο Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ.
Mahir Safarli.

...............................................................................................................................................................................................


Κ.Ε.Σ.Ε.Ν. ΕΠΑΙΝΟΙ:

ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ Α’ ΤΑΞΕΩΣ

1. ΛΙΩΔΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ
2. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ Β’ ΤΑΞΕΩΣ

1. ΤΑΜΠΑΚΟΥ ΓΙΟΥΤΖΙΝ
2. ΠΑΧΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
3. ΛΑΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ

Τους ΕΠΑΙΝΟΥΣ απένειμε:
η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδη.


...............................................................................................................................................................................................


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΕ Α.Ε.Ι.:

1. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Νικολάου,
για την εισαγωγή της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.

2.  ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΕΟΜΕΛΟΣ του Κωνσταντίνου, για την εισαγωγή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

3.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ του Ευαγγέλου, για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στη Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας.

4. ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ του Μιχαήλ, για την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Κτηνιατρικής.

5. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ του Νικολάου, για την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Σπάρτης, Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού.

6. ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΙΓΗ του Παναγιώτη, για την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών.

Τις ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ απένειμε: ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Ο.,
Cpt. Μανώλης Τσικαλάκης.

 

 

  

 

 

 

ΑΡΧΕΙΑ